keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Lupiininsinistä


Ensimmäinen värjäys meni siis pieleen, mutta mitäs tästä sanotte? Riivin kukkasia vajaan ämpärillisen kattilaan, keitin lähdevedessä ph6 tunnin ja siirsin suoraan esipuretuskattilasta (aluna) kuumat langat hetken kuluttua sekaan (raivasin ensin liikoja kukkasia pois mutten jaksanut olla kovin tarkka). Ph:n pidin edelleen kuutosessa, koska edellisessä värjäyksessä muutos seiskaan teki väristä ihan vihreän. Siinäpä tuo liehui, n. 85 asteen hujakoilla tunnin. Jätän langat kattilaan yöksi ja katson aamulla vieläkö ovat yhtä nätit. Kuparia en voinut laittaa koska se loppui (kotialkemisti ei pysy tarpeitteni tasalla :P) ja samoinhan kävi edellisen erän kuparin kanssa kuin peehoonkin: se viherti langat aivan selvästi. Nyt halusin ihan vain sinistä. Värin kestävyydestä en sano mitään, siihen kai se kupari olisi vaikuttanut myös - mutta teen tästä itselleni Kaarinan puvun nauhaa, haaltukoon sitten vaikka.

Tässä kuvaa edellisvärjäyksestä, siinä näkyy peehoon muutos mielestäni aika selvästi, vasemmalla vielä sinistä.

5 kommenttia:

 1. No tätä just tarkoitin kun yllytin kokeilemaan pelkillä kukilla :D jännä nähdä miten se sininen kestää. Kerro sitten!
  Mä etsin kalenterista aikaa indigolle... sitäkin tuolta korista löytyy. Takuusinistä !

  VastaaPoista
 2. Tarttisin minäkin varmaan niti-natia. Nitorilla kokeilin viime kesänä morsinkoa ja tulos ei ollut niin kiva kuin aattelin. Siis kemikaaliostoksille joskus, mutta ei tänään..... Natriumditioniittia siis, niti-nati. Mulla on purkillinen mätää morsinkoa.....

  VastaaPoista
 3. Mistä mieleeni pölähti josko morsingonk ukkasista saisi väriä..? Niitä on kyllä nin vähän että ehkä niistä saisi siemeniä pikemminkin.

  VastaaPoista
 4. nää, ei kannata hukata kukkia väriin, vaan siemeniksi. Mun morsingot on siementänyt niin että ruusukkeita on vähän joka paikassa tonttia :D

  VastaaPoista
 5. Ihailin tässä näitä morsingon kekseliäitä ja kauniita siemenlitukoita! Oi mikä kasvi! Kylvänen osan syksyllä, osan keväällä. Hiekkapenkkiin jälleen, se toimii hienosti talven yli myös.

  VastaaPoista