Viime viikolla värjäsimme koulussa syksyn viimeisimmillä
morsingoilla. Pelkistämiseen käytimme natriumditioniittia. Tarkemmin
värjäysprosessista voi lukea vaikka täältä,
en kerro siitä tässä enempää.
Tavoitteena oli saada tummansinistä ja sitä saatiinkin.
Vasemmanpuoleinen vyyhti on ensimmäisestä kastosta, kaksi keskimmäistä toisesta
ja oikeapuoleinen kolmannesta ja neljännestä, se kävi siis padassa kaksi
kertaa. Kaksi oikeanpuoleista ovat minun vyyhtejäni.
Ja tuosta viimeisestä vyyhdistä minulla onkin tarina
kerrottavana. Juuri padasta nostettunahan lanka on vihertävää ja muuttuu sitten
ensin ihanan turkoosiksi ennen kuin se hapettuu kunnolla siniseksi. Oletteko
koskaan miettineet miten sen ihanan turkoosin saisi säilytettyä? Voisiko
hapettumisen keskeyttää? No tuota, ei, ei sitä voi, mutta koska ihminen on
tyhmä ja hidas niin jotain muuta sitten sainkin aikaiseksi.
Kyllähän hapettumisen voi hetkeksi keskeyttää vaikkapa
upottamalla langan veteen. Ensin jonkin aikaa asiaa harkittuani lopulta tein
sen ja saman tien tajusin miten siinä tapahtuu. Se sininen väri mikä ei ole vielä hapettunut = siis muuttunut
veteen liukenemattomaksi, liukenee langasta pois siihen veteen… Tyhmä ja hidas
itsestään selvien asioiden suhteen… No meni jo, pesin langan normaalisti ja
laitoin kuivumaan. Siinä vaiheessa lanka oli vielä tuollaista aavistuksen
turkoosiin vivahtavaa vaaleansinistä. Jälkeenpäin sanoisin, ettei se ollut
tuolloin vielä kunnolla hapettunut.
Jätin langat kuivumaan ja pari päivää myöhemmin minua
odottikin yllätys. Vaalein lanka oli muuttunut… liilaksi?!? Alun epäuskoisen
kauhistelun ja ihastelun jälkeen päässäni on muotoutunut kenties looginen
selitys. Opettajani on kerran saanut morsingosta vastaavanlaista liilaa
käytettyään yhden hallayön kokeneita morsingonlehtiä. Morsingon sininen väri ei
kestä pakkasta vaan hajoaa pois. Yksi yö ei kuitenkaan ollut riittänyt ihan
kaiken värin hajottamiseen.
Mitä tällä kertaa sitten tapahtui, pakkasellahan ei ollut
osuutta asiaan. Morsingonlehdet sisältävät myös punaista väriainetta. Kun
sininen väri on uutettu lehdistä kyyppivärjäystä varten, ne voidaan vielä
käyttää keittovärjäyksessä ja tuloksena on vaaleanpunainen. Kun vertaa
toisiinsa puhtaalla indigolla ja tuoreella morsingolla värjättyä lankaa, on
jälkimmäinen aivan aavistuksen violettiin vivahtava. Ilmeisesti siis myös
punainen väri kiinnittyy lankaan kyyppivärjäyksessä, se vain jää enimmäkseen
sinisen alle. Koska tyhmyyttäni huuhtelin langasta pois ison osan sinistä
väriä, tuli punainen väri näkyviin ja yhdessä jäljelle jääneen sinisen kanssa
muodosti vaalean liilan. Tosin sitä en osaa sanoa miksi lanka kuivumaan
laitettaessa näytti vielä siniseltä.
Vasemmalla ”epäonnistunut”
yllätysväri. Keskimmäinen toisesta kastosta ja oikealla vertailun vuoksi melko
vastaava väri puhtaalla indigolla värjättynä. Ero ei ole suuri, mutta
indigolanka on puhtaamman sininen.
Ps. Tuolla linkissä mistä tarkempi reseptikin löytyy,
kysytään miten morsinkoa voisi säilöä. Sininen värihän katoaa pakastettaessa ja
kuivatettaessa. Morsinkoa voidaan fermentoida, jolloin osa sinisestä väristä
säilyy, ei tosin kaikki. Sellaisena sitä on ilmeisesti keskiajalla kaupattu.
Tai sitten sininen väri voidaan muuttaa pigmenttijauheeksi. Valitettavasti en
osaa tähän hätään neuvoa tarkemmin miten kumpikaan noista onnistuu, mutta
ilmeisesti fermentointia käytetään myös ruoka-aineiden säilömiseen, joten
siihen voisi ohje löytyä helpostikin. Tuon pigmenttijauheen tekemisestä
opettajani on luvannut antaa minulle kirjallista materiaalia jossain kohtaa.
Voinen siis palata asiaan myöhemmin…
Sen voi kuulemma tehdä liemeksi eli uutto ja sooda, mutta EI lisätä natriumditioniittia. Liemi pitää saada säilymään ilmatiiviinä eli purkki täytetään niin täyteen että sinne ei jää ilmaa. En ole kokeillut, mutta niin ne viisaammat kertovat.
VastaaPoistaKokeilkaa!!
Ihanan sävyistä lankaa!!
VastaaPoistaMielenkiintoista! Ystäväni puutarhassa on juuri kolmas morsingon lehtiruusukekasvusto kerättävissä ja tarkoitus olisi vielä kerran värjätä- saapi nähdä, irtoaako väriä.....
VastaaPoista