600g tuoreita morsingonlehtiä silputaan mahdollisimman
pieniksi palasiksi. 3l kiehuvaa vettä kaadetaan lehtien päälle ja annetaan
uuttua puoli tuntia, jonka jälkeen lehdet siivilöidään pois. (Lehdistä saa
vielä keittovärjäyksellä punertavaa).
Liemen ph nostetaan kidesoodan avulla 10:n, jonka jälkeen
lientä hapetetaan joko vispaamalla tai kaatamalla astiasta toiseen, kunnes
vaahto ei enää muutu siniseksi (n. 10min).
Liemi pelkistetään lisäämällä 2rkl natriumditioniittia.
Seisotetaan 40min, jonka jälkeen värjättävä lanka tms. lisätään liemeen. Lankaa
liikutellaan liemessä ensimmäiset 10min ja jätetään sitten vielä 20min:ksi
liemeen. Lanka nostetaan liemestä, puristellaan kuivaksi ja annetaan hapettua
30min. Jos väri on toivottava, lanka huuhdellaan ja viimeiseen huuhteluveteen
lisätään etikkaa. Jos väriä halutaan tummentaa, voidaan lanka hapettumisen
jälkeen palauttaa liemeen ja suorittaa samat toimenpiteet uudelleen.
Jännä juttu miten väri muuttuu. Minun puutarhassani kasvaa vaaleansinistä ja tummansinistä ja siniharmaata... Samasta paikasta, mutta eri kesinä ja eri aikaan kerättyinä :) prosessi mulla on aina kutakuinkin sama,
VastaaPoista