Koulussa värjättiin keväällä myös krapilla. Otin krapinpalat
talteen jatkokäyttöä varten. Tämä punainen tuli ”kylmävärjäyksessä”
seuraavanlaisella ohjeella:
1kg(?) kertaalleen keittovärjäyksessä käytettyjä krapinpaloja
175g alunalla esipuretettua villalankaa
Lämpötila pyritään pitämään n. 40 asteessa. Käytännössä se
minulla vaihteli 20-50 asteessa. Langat saivat olla liemessä kuukauden päivät.
Nostin lämpötilan keskimäärin kerran päivässä 50 asteeseen ja säilytin kattilaa
vanhoista routalevyistä tätä tarkoitusta varten rakentamassani
styroksilaatikossa, jotta lämpötila säilyisi pidempään. Krapinpalat olivat
kangaspussissa, jotta väristä tulisi tasaisempi, eikä langoissa olisi niin
paljoa putsaamista.
Kokenillin jälkiväri
Tämä kokeilu on viime syksyltä, mutta en ole
ehtinyt kirjoittamaan siitä. Unikankareen kokenillivärjäyksessä otin liemen
talteen, koska siinä oli vielä paljon väriä jäljellä. Myöhemmin kotona
värjäilin sillä jo aikaisemmin värjättyjä keltaisia ja haaleanpunaisia lankoja.
Yllätyksekseni sain täydellisen syvänpunaisia lankoja, joissa ei ollut
jälkeäkään pinkistä tai fuksiasta. Liemen ph oli neljä, aika hapan siis, vaikka
en sitä muuttanut mihinkään suuntaan. Tämä varmasti vaikutti värin punaisuuteen.
Harmi etten laittanut liemeen yhtään valkoista vyyhtiä. Olisi ollut kiintoisaa
nähdä minkä värinen siitä olisi tullut.
Näin kauniin punaisen kokenilli antoi aiemmin sipulinkuorilla värjättyyn lankaan.
Rakkolevä
Sotkalla saaristossa purjehtiessani keräsin rannalta talteen
rakkolevää ihan mielenkiinnosta. Ohjeessa sanottiin että siitä saisi
vaaleapunaista (voi ei!), mutta siinä olisi pitänyt käyttää tinasuolaa mitä
minulla ei ole. No vaaleanpunaista ei onneksi tullut vaan kaunis ruskea. Aika
lähellä kielosta saatavaa väriä. Voi siis olla että jätän rakkolevät jatkossa
rannoille, koska kielosta lähtee huomattavasti vähemmän merellinen tuoksu…
n. 1kg rakkolevää
70g villalankaa
7 g alunaa
Tunnin keittämisen jälkeen siivilöinti ja värjäys tunnin ajan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti