tiistai 15. toukokuuta 2012

Kauden avaus - nam!

Tattikeittoa, sipulia, hmmm? Tyhjensin pakastinta ( ja onnistuin samalla kaatamaan 9dl puolukoita arkkupakastimen pohjalle, rasian kansi petti...) ja heitin pataan erinäisiä tatteja arviolta 3-4 kg, liotin niitä 5 päivää ulkona lähdevedessä, kävin matkoilla, palasin kotiin ja keitin sienisoppaa tunnin. Seuraavana päivänä laitoin langat (300g, ihan vaan seiskaa) kyytiin, tarkistin ph:n (7) ja nostin lämpöä. Ensin näytti ihan plehjulta. Pistin kyytiin ison rasiallisen sipulinkuoria, mutta yhä vaan näytti tylsältä.

Kun lämpö keikkui siinä 60 tietämillä, sekoitin mukaan alunaa 40g, viinikiveä 21g ja tinasuolaa vajaat 4g (ei ollut sitä aivan riittävästi, reseptissä luki 9g) ja nostin lämmön 80-90 asteeseen jossa hiljalleen syntyi aivan upea väri. Itse asiassa väri muuttui jo tuossa puretusaineitten laiton yhteydessä, se olikin melkoinen liemi. Laiskuuttani nääs laitoin kaikki samaan astiaan, lisäsin kattilasta vettä ja tunsin itseni aivan noidaksi sen kipollisen kuohuessa ja uhotessa tukevaa taikuutta.

Tässä siis kesän ensimmäinen värjäykseni, ihana kullankeltainen. Tummemman keltainen lanka oli alunalkaen luonnonvalkeaa, kirkkaampi lumivalkeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti