tiistai 8. maaliskuuta 2011

Paljon, mutta liian vähän

Monta väriä, mutta liian vähän!!

Talvi on vielä tiukassa, ja kevään alkava värikausi tuntuu olevan liian kaukana. Nyt on kuitenkin otollinen aika miettiä tulevaa; ensimmäisten värikasvien keruu alkaa heti kun kevät puhkeaa. Kauteen voisi valmistautua tilaamalla lankaa, värjäystarvikkeita ja hiomalla strategiaa.
Itse olen näet oppinut sen, että pitää värjätä enemmän. Etenkin yhtä ja samaa väriä. Tähän asti olen värjäillyt omaksi ilokseni satagrammaisen silloin, toisen tällöin. Joskus padassa on aineksia isompaankin määrään, mutta silti, nyt tuntuu että liian pieniä eriä on tullut tehtyä.
Ja miten tähän tulokseen päädyin?
a) näin Susannan tekemän hienon hartiahupun Pukkisaaren hiidenhirvenhiihdoissa. Se oli tietysti tehty neulakinnastekniikalla ja lanka oli itse värjättyä. Ja sitä oli mennyt enemmän kuin sata grammaa. Siis: pitää värjätä ainakin kaksi vyyhtiä, jos aikoo tehdä hupun. Malli oli nerokas ja Susanna voisi ehkä laittaa tänne kuvan...?

b) Laura Hämärin Lankadontti on julkaissut Sanavyyhti-blogissa mainiot neulakinnastekniikalla toteutettujen huivien ohjeet. Siis yhdellä neulalla on tehty tasoneuletta. Tasoneuleen tekeminen on mahdollista, pitää vain lisätä rivin päässä ja kääntää, kuten opin viime kesänä Ruotsissa. Mutta ... nyt siihen on ohje ja sekös innosti haluamaan vihdoinkin huivin tekemistä. Mutta!!! Lauran isoon kolmiohuiviin on mennyt 250 g lankaa.
Siis: pitääkin värkätä kolme vyyhtiä.

Tämä mielessä jään odottamaan lumien sulamista ja kasvikunnan heräämistä.
Lohduksi hain lahtelaiselta Tiina Kiukaiselta eli Äiti Puffalta hänen värjäämiään lankoja ja aion niistä nyt aloittaa ensimmäisen kokonaisen neulakinnashuivini.

Ja sitten vielä pieni mainos:
Lahdessa Hotelli Musta Kissa muuttuu käsityöhotelliksi 25.-27. maaliskuuta, kun paikalliset neuleharrastajat järjestävät Kissojen yön.
Luvassa on kaikenlaisia käsitöitä kolme päivää aamusta iltaan. Lankadontin Laura tulee sinne lauantaiksi opettamaan neulakinnastekniikoita, myös edistyneitä sellaisia, kuten kahdella tai kolmella värillä neulaamista.
Jos halukkaita ilmaantuu, tapahtumassa on mahdollisuus kokeilla lautanauhan alkeita.
Tapahtumalla on sivusto Facebookissa ja lisätietoja löytyy tapahtuman blogista .Huivilankoja: krappia, vuohenputkea ja tuoksuvadelmaa. Oikealla olevat vaaleat ovat oikeasti vihreitä. Hyvä digitekniikka!!

2 kommenttia:

  1. Kiitos, laitan kuvan kunhan saan sellaisen otettua... :)Lankahan oli kahteen kertaan värjättyä, ensin jonkun epämääräisen pensaan lehdillä keltaiseksi ja kun se ei ollut oikein hyvä niin pistin sen saksanpähkinäliemen jälkiväriin.

    VastaaPoista
  2. Tuttu tunne! Itsekin olen miettinyt, josko joskus keittäisi vain yhden väriliemen ja katsoisi, mitä kaikkea siitä saa aikaiseksi. Lyhyellä kastolla, pidemmällä kastolla, liukuvärjäys, jälkivärit... mutta en tiedä, antaako luonto periksi vai pitääkö taas kokeilla kaikkea mahdollista kunnes lanka taas loppuu. Värjätessä sitä ei ole koskaan liikaa!

    Kohtakohta alkaa kevät!

    VastaaPoista