lauantai 1. elokuuta 2015

Kalliokarve

Heissan kaikille Pyhän Lyytin blogin lukijoille! Värjääminen on minulle suht uusi harrastus, mutta olen täysin hurahtanut. Väripata porisee jatkuvasti, paitsi silloin kun langat ovat loppu, joskus kyllä keittelen väriliemiä valmiiksi odottamaan seuraavaa langanostoreissua.  Pääasiassa värjään mökillä, missä metsä on ehtymätön kasvivärjärin varasto. Tässä yksi onnistunut kokeilu: kalliokarve.
 Kalliokarve on päältä harmaa ja alta musta jäkälä. Se kasvaa nimensä mukaan kallioilla ja kivien pinnassa, mutta myös puiden oksilla. Kalliokarve on kovaa, mutta pehmenee vesisateessa ja sitä onkin mukavinta kerätä vesisateen jälkeen. Edit: puoden oksilta kerätystä kalliokarveesta en saanut tuota syvänruskeaa, vaan siihen käytetty jäkälä on kerätty kalliolta.
Kalliokarvetta pitää keittää pitkään, luin yhden ohjeen, missä kehoitettiin keittämään 6 tuntia. Itse keitin noin kolme tuntia ja liemi välillä (vahingossa) kiehahtikin kunnolla, mutten usko siitä olevan mitään haittaa. Lopputuloksena minun makuuni kaunis ruskea. Lanka on esipuretettu alunalla ja viinikivellä.

3 kommenttia:

  1. On kyllä kaunis ruskea. Millaista lankaa käytit värjäykseen?

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista! Lisää kokeiluja tehtyäni olen todennut että tuota syvää tummanruskeaa väriä ei saa puista kerätystä kalliokarveesta. Kirjoitan tästä lisää ihan uuteen postaukseen kuvien kera. Lankana käytin pirtin kehräämön 100% villalankaa.

    VastaaPoista