perjantai 13. kesäkuuta 2014

Sananjalka on uusi vihreä / Bracken it is!!

Keltaiset: kanervaa + koivunlehtiä. Vaaleanvihreät lupiinia valkoiselle. Tumma ihanuuden vihreä sananjalkoja harmaalle.
Yellows: heather and birch leaves. Light greens: lupin. Faboulous green: bracken on grey yarn.

Ystävät! Kesä on taas luonamme ja se tarkoittaa värjäyskautta.
Aloitin tutuilla kauden kasveilla, eli lupiinilla ja kanervalla. Niistä on aiemmin kirjoiteltu Pyhän Lyytin sivulla, mutta haluan tuoda esiin sananjalkojen erinomaisuuden värikasvina.


Friends! Summer means dye season. I have started with good old lupin and heather, but I have now a new favorite: bracken.

* * *

Helppo kerätä, helppo värjätä.
It´s easy to pick from the forest and easy to dye with.

FAB green with bracken / Ihanaa vihreää

tarvikkeet / you need:
muovikassillisen sananjalkoja / a shopping bag full or bracken
12 g alunaa / 12 g alum
5 g viinikiveä / 5 g cream of tartar
100 g villalankaa / 100 g wool yarn
10 l vettä / 1 l water

1. Poimi sananjalat ja laita kattilaan. Keitä pari tuntia. Jäähdytä ja siivilöi. / pick brackens, put in pot and boil couple of hours. Let it cool and sieve.
2. Esipureta lanka tai jos laiskottaa, jäähdytä liemi 45-50 asteeseen, lisää puretusaineet ja kasteltu lanka / pre mordant yarn or if you feel lazy, let the bracken vat cool to 45-50 degrees celcius, add mordants and wet yarn.
3. Anna hautua 80-90 asteessa tunti. Sammuta liesi ja anna langan jäähtyä liemessä / let simmer in 80-90 degrees about one hour, let yarn cool in vat.
4. Huuhtele ja ihastu / rinse and say wow


ps. Älä syö. Myrkyllinen / don´t eat it. Poisonous.

3 kommenttia:

  1. No wau! Tuolla sananjalalla en olekkaan toistaiseksi värjännyt.... Nyt pitää lähteä metsään! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  2. Kolmena vuonna olen Sananjalkaa värjäys padassa sekoitellut, reseptissäni on kuparia ja alunaa. Tulokset ovat olleet hyvin vaihtelevia. kesällä 2012 tuli heinäkuun alkupuoliskolla kaunis ruskean vihreä väri. Viime kesänä keitin kolme eri lientä, ekan kasvit oli kerätty eri paikasta, mitä vuonna 2012, lopputulos oli samean ruskean vihreä, uuden liemen tein niin, että keräsin sananjalat samasta paikasta ja samana päivänä, mitä 2012 kesällä, mutta lopputulos oli yhtä surkea väri. En antanut periksi. Nyt 2014 keskuun toisella viikolla keräsin taas sananjalkaa, vähän varjoisasta kosteasta paikasta, lopputulos oli todella kauniin heleän omenan vihreä (jota ei voi verrata seuraavista kasveista saamiini väreihin: Lupiini, punasipuli, porkkanan naatit). Tästä innostuneena tehtiin mökillä isompi liemi pataan, tosin sananjalat kerättiin eri paikasta, lopputulos oli haalean vihreä. Nyt eilen sitten keittelin taas sananjalkoja, keräys paikka sama, mitä kesäkuussa, mutta lopputulos oli taasen samean vihreän ruskeaa. Mä en ole saanut koskaan sananjalasta tuollaisia värejä, kuin sinä, kaunista! Pitänee kokeilla vielä ilman kuparia ja lisätä viinikiveä, jos sillä on vaikutusta. Oikukas tämä sananjalka on, varsinkin sään vaihteluille. Sen keräämisen helppous houkuttaa suuresti, tosin lupiiniin verrattuna itse kasvia pitää kokemukseni mukaan olla määrällisesti enemmän. Mulla oli kesäkuisessa liemessäni 2.2kg sananjalkoja varsineen (pieneksi pilkottuna) ja lankaa 125g. Juuri ja juuri sain silputut kasvit sopimaan 10l:n kattilaan kiehumaan, keitto aika oli 1.5h ja haudutus vielä 1h, jäähdytys seuraavaan päivään ja siilaus. Samanaikaispuretuksella tein, kuparin lisäsin 15min ennen 1 tunnin värjäys ajan loppua.

    VastaaPoista
  3. Oi ihanaa vihreää! Tuollaista minulla on tehnyt mieli saada :D Aion kokeilla lähiaikoina sananjalkoja, käytän kokeeksi ohjettasi :D Ehkä minäkin onnistuisin.

    VastaaPoista