torstai 22. elokuuta 2013

Ruskeaa hennalla

Kaapista löytyi 200g hennaa ja ajattelin kokeilla sitä lankoihin. Löysin kaksi erilaista ohjetta ja päätin kokeilla molempia. Toinen oli perinteinen keittovärjäys ja toinen kylmävärjäys. 

Kylmävärjäys:

100g hennaa
1 dl punaviinietikkaa/etikkaa
0,5 dl vettä
100g lankaa

Kiehauta vesi, lisää henna ja etikka. Sekoita paksuksi tahnaksi. Anna seistä 15 min. Laita kastellut, puristetut langat hennatahnaan. Hiero tahna lankoihin huolellisesti niin, että tahna imeytyy lankoihin. Anna lankojen värjäytyä 6-12 tuntia. Puristele tahna pois langoista ja huuhtele, pese tarvittaessa.

Käytin tavallista etikkaa, kun sitä sattui olemaan kaapissa. Punaviinietikalla olisi ehkä saanut punertavamman lopputuloksen. Annoin lankojen olla tahnassa reilu 6 tuntia. Tuo tahnan puristeleminen langasta ei oikein onnistunut. Tahna oli imeytynyt lankoihin ja puristamalla siitä sai pois vain pienen tilkan. Lisäämällä vettä hieman, olisi hennatahnaa saanut varmasti vielä talteen ellei uuteen kylmävärjäykseen niin keittovärjäystä varten ainakin. (Ohjeen mukaan tahnan voi käyttää uudelleen, mutta mielestäni sitä oli niin vähän, ettei sillä olisi saanut edes 50g:n kerää kunnolla kasteltua.)

Langoissa oli tosi kova peseminen, kun jauhemaista hennaa oli pureutunut lankojen säikeiden väliin. Lopputuloksen ihan kiva ruskea, mutta ei mielestäni mitenkään poikkeuksellisen upea sävy. Tuskin tulee tehtyä uudelleen, sen verran sottaista oli tällä värjäystavalla. Toisaalta mietityttää millaisen lopputuloksen olisi saanut antamalla lankojen olla sen 12 tuntia.

  

Keittovärjäys hennalla

100g hennaa
5g kidesoodaa
10g alunaa
100g lankaa

Keitä hennasta väriä irti tunnin ajan. Siivilöi jauhe pois liemestä. Laske liemen lämpötila 30 asteeseen. Lisää kostutetut langat. Nosta liemen lämpötila 40 asteeseen, nosta langat pois ja lisää aluna ja sooda. Sekoita huolellisesti ja nosta langat takaisin liemeen. Värjää lankoja vähintään tunnin ajan 80 asteen lämpötilassa. Ota langat pois liemestä ja jäähdytä ne. Huuhtele ja pese.

Käytin esipuretettuja lankoja ja jätin soodan pois, kun sitä ei ollut. Ohjeen mukaan soodaa käyttämällä emäksinen liemi antaa syvempää ruskeaa sävyä ja sen pois jättämällä saa vaaleampia sävyjä.  Ensimmäisen 100g:n jälkeen liemi oli vielä vihertävän ruskeaa, joten laitoin 100g:n vyyhdin jälkiliemeen. Siihenkin tuli mielestäni voimakas sävy. Kokeilin vielä laittaa toiseen jälkiliemeen 100g lankaa. Se jäi vaaleaksi, niin kuin olin epäillytkin. Mutta kiva vaalea ruskean sävy siihenkin tuli.

Vasemmalla varsinainen värjäysliemi. Keskellä ensimmäinen jälkiliemi ja  vaalein sävy tuli toisesta jälkiliemestä. Aika ihania ruskean sävyjä! Noista kahdesta oikeanpuoleisesta taitaa tulla joku upea lautanauha. :)